Exclusive accomodation | Island of Brač

Pučišća

Pučišća su naselje i luka na sjevernoj obali otoka Brača. Mjesto je poznato po kamenoklesarskoj tradiciji, a kamen iz obližnjih kamenoloma ugrađen je u zdanje Bijele kuće u Washingtonu.

Ime Pučišća nastalo je od lat. puteus – zdenac, što je označavalo izvore sa proslanom, bočatom vodom za napajanje stoke. Duboka uvala u kojoj su se smjestila Pučišća račva se u dvije manje: Pučiški dolac i Stipanska luka.

eliki kamenolom Veselje, koji se načazi sjeveroistočno od Pučišća bio je tijekom cijele povijesti Pučišća najvažniji izvor prihoda mjesta. Poznati kipar Andrija Aleši zakupljuje 1455. godine kamenolom i od pučiškog kamena izrađuje svoja najznačajnija djela. Kontinuitet kamenoklesarske tradicije osigurava danas izvrsno organizirana Kamenoklesarska škola.

Na slikovitom groblju u Stipanskoj luci istražena je ranokršćanska crkva sv. Stjepana s krstionicom. Crkva je u kasnom XI. St. doživjela znatne preinake kada su uz nju benediktinci podigli samostan. Na groblju, uz crkvu nalazi se i grob značajnog dalmatinskog kipara, Pučišćanina Vale Michielija.
U župnoj crkvi (iz 1576.) nalazi se drveni reljef sa prikazom zaštitnika mjesta sv. Jerolima, slika sv. Roka (Tizianovog učenika Sante Perande), a u župnom uredu pohranjena je glasovita Povaljska listina. U renesansnj crkvi Marijinog Uznesenja (iz 1533.) nalaze se grobovi poznatih bračkih kamenara, Ciprijana Žuvetića, Radojkovića, Akvila i Bokanića.
Poviše Pučišća, na Bračuti, nalazi se romaničko-gotička crkvica sv. Jurja sa lijepim renesansnim kamenim reljefom sv. Jurja.

Današnje naselje karakterističnih kuća sa kamenim krovovima razvilo se uz kaštel Ciprijana Žuvetića i niz drugih kula.

U Pučišćima je za vrijeme srednjeg vijeka sagrađeno čak 13 kula. Stoga su Pučišća nazivali i ‘Luka kula’, od kojih su najvrijednije spomenuta Žuvetićeva, Akvilina i kaštel obitelji Dešković. Prva privatna škola na otoku otvorena je već 1516; prva čitaonica na Braču osnovana je u Pučišćima 1868. Najveće stradanje Pučišća u povijesti dogodilo se 1943. g. kada je mjesto spalila talijanska vojska.

U Pučišćima možete uživati kupajući se u kristalno-bistrom moru, u predivnoj uvali, ekološkoj hrani, poznatim bračkim specijalitetima, bračkoj janjetini, domaćem vinu, vrhunskom maslinovom ulju.

Pučišća su idealno mjesto za odmor daleko od gradskih gužvi i uživanje u prelijepoj prirodi i brojnim prekrasnim plažama u okolici.

Ukoliko ste zaljubljenik aktivnog odmora, u Pučišćima, te u neposrednoj blizini samog mjesta idealni su uvjeti za biciklizam, jedrenje na dasci, paragliding, skijanje na moru i ronjenje.

____________
Source: http://www.bracinfo.com/hr/pucisca/