Exclusive accomodation | Island of Brač

Sumartin

Sumartin je slikovito mjesto smješteno u jednoj od uvala jugoistočne strane otoka Brača. Luku Sumartin (prvotno se zvala Vrhbrač) na jugoistočnoj punti Brača osnovali su izbjeglice pred Turcima iz Makarskog primorja koji su 1646. g. tu pristali.
U već definiranim zemljišnim odnosima na otoku morali su se posvetiti ribarenju, pomorstvu i brodogradnji. (U mjestu i danas djeluje malo brodogradilište.)

Temelje franjevačkom samostanu – na mjestu gdje se nalazila srednjevjekovna crkvica sv. Martina, po kojem je Sumartin i dobio ime – postavio je 1747. znameniti dalmatinski pjesnik fra Andrija Kačić – Miošić.

Danas Sumartin, sa 618 stanovnika, zbog svoje trajektne luke, uz Supetar i Bol predstavlja vrata otoka Brača. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.
Trajektno pristanište i veza s Makarskom ( 5 puta dnevno u turističkoj sezoni ), turističke jahte i lokalne kočarice te posjet lijepo uređenom samostanskom muzeju, odaju dojam živoga turističkog mjesta.

Lijepe plaže i kristalno čisto more nedoljiv su mamac svim posjetiteljima, a prekrasna priroda, bogata gastronomska ponuda i ljubaznost domaćina garancija nezaboravnog odmora. Čisto more (kupanje čak i u luci), ponuda svježe ribe domaćih kočara, nadasve lijepa priroda, mogućnost kontakta s nedirnutim otočnim okolišem gdje se proizvodi zdrava hrana (sir, med, janjetina, vino), te mogućnost zabave u obližnjem Bolu, čine Sumartin privlačnim boravištem.

U neposrednoj blizini Sumartina nalazi se nekoliko mirnih i skrovitih uvala ( Rasotica, Zukovik, Radovnja, Studena, Zvirje i Spilice ) s pješčanim i šljunčanim plažama.

_________________

Izvor: http://www.bracinfo.com/hr/sumartin/